Ajuntament de Vistabella del Maestrat

Geografia i entorn natural
El Penyagolosa
 
L’element geogràfic més important de Vistabella és, sense dubte, el Penyagolosa, muntanya declarada Parc Natural que amb els seus 1.813 metres d’alçada representa el cim dels territoris de parla valenciana, sent tota una fita senyera per al poble valencià. És a més una muntanya considerada sagrada i màgica, des del cim de la qual es pot divisar, en dies clars, des del Delta de l’Ebre fins al Montgó, passant per les Illes Balears.
 
El Penyagolosa és un referent per a l’excursionisme valencià, amb la possibilitat de realitzar rutes de senderisme de xicotet i mitjà recorregut o practicar escalada a les seues parets verticals de més de 300 metres. A més, el sender de gran recorregut GR-7 travessa tot el terme de Vistabella, passant pel parc natural, enmig del qual es troba el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa, centre místic i espiritual més important de la província, on també conclou el GR-33 que ve des de Castelló. El parc natural també compta amb 4 zones d’acampada, una d’elles lliure i les altres tres per a grups.
 
Dins del parc hi ha una microreserva vegetal, el Barranc de la Pegunta, que el botànic Cavanilles va visitar al s. XVIII donant fe de la seua biodiversitat. També al parc, trobarem un dels escassos boscos de roures rebolls existents al nostre territori.
 
Flora
 
L’altura mitjana dels 151 quilòmetres quadrats de superfície del terme de Vistabella ronda els 1.100 metres. Les abundants precipitacions i els grans desnivells possibiliten l’existència de múltiples paratges, d’una biodiversitat extraordinària. El 80% del terme es troba cobert de bosc, però és sobretot la seua alçada la que li atorga una climatologia d’alta muntanya, que fa que moltes parts siguen més pròpies de regions pirenàiques. Trobem així espècies d’arbres i plantes endèmiques, rares, amenaçades o típiques d’altres zones, tals com el gerani del Penyagolosa, el lliri de neu, el grèvol, el teix, l’auró, el faig, el reboll, el roure, etc. i també una altra microreserva vegetal, el Tossal de la Picossa. Un atractiu més són els multiples arbres monumentals, tals com la carrasca del Mas del Boiro, el Pi de les Quatre Forques o el Pi indultat.
 
Fauna
 
Pel que respecta a fauna, trobem cabres munteses, porcs senglars, raboses, gats salvatges, teixons, llebres, eriçons, àguiles reials, voltors, mussols, rates penades de cova o precioses papallones, entre d’altres, fet que va possibilitar la declaració de tot el terme com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i del 67,24% d’ell com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC), formant part de la Xarxa Natura 2000. A més, també tot el terme municipal està declarat Zona d’Especial Interès i Protecció pel Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural de Penyagolosa.
 
El Pla
 
Una altra fita geològica de primer ordre és el Pla de Vistabella, que amb 35 quilòmetres quadrats representa un dels pòlies o altiplans més importants de la Península, en relació a la seua extensió i alçada. El Pla és un antic llac rodejat de muntanyes i travessat per una rambla que, davant la impossibilitat de trobar eixida per a les seues aigües, les filtra a través de la terra mitjançant els misteriosos engolidors del Quinyó, apareixent quilòmetres més avall, al riu Montlleó. El pla està compost d’una terra fèrtil en la qual es cultiven pataques, cereals i trufes, gràcies a les plantacions de carrasques micorizades.
 
Rius, fonts i neu
 
L’impressionant canó del Riu Montlleó separa València d’Aragó. En ell podem trobar grans tolls i naixements d’aigua fresca en paratges verges, a més d’un meravellós pont medieval, el Pont Romà. Un altre lloc de merescuda visita és la cascada del riu Carbo, a prop del Santuari de Sant Joan, però ja al terme de Villahermosa. A més, Vistabella compta amb multitud de fonts disseminades per tot el seu territori, com la Font de Dalt i la Font de Baix, al mateix poble, la Randera o el Fontanal, i algunes d’elles amb propietats medicinals, com la de l’Alforí. El municipi també registra nombroses i abundants nevades durant la tardor, l’hivern i la primavera.
 

Formulari de cerca

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Site developed with Drupal