Ajuntament de Vistabella del Maestrat

Gastronomia
Productes amb nom propi
 
La gastronomia de Vistabella és rica i variada i en ella trobem aliments amb una llarga tradició en la seua recol·lecció i d’un alt valor culinari.
  • Pataca tardana de Vistabella, producte de secà que es sembra al juny i s’arreplega a l’octubre, i que els nostres avantpassats han exportat des de temps antics degut a la seua alta qualitat. 
  • Tòfona negra (tuber melanosporum) i d’estiu (tuber aestivum), producte d’alta cuina que tradicionalment s’ha criat de forma silvestre i exportat, però que ara també es produïx en plantacions de carrasca micorizada i s’utilitza en la cuina dels nostres restaurants, amb ous, carns, arrossos, pastes, oli o mel trufats. 
  • Bolets, el més buscat dels quals el rovelló, però també altres apreciadíssims, com l’edulis o la seta de card, que creixen en els nostres boscos i bancals. 
 
Plats elaborats
 
Pel que fa als plats elaborats, els més particulars són les olles. Sense dubte, el plat típic més característic i diferenciador és la “tortilla d’arròs”, olla amb carns com la botifarra, on el principal ingredient és una trotilla feta amb arròs cru que es cou amb el caldo. També destaquen les olletes de fesols, cigrons o pataques i arròs, sempre amb carns i verdures de temporada. Un altre plat típic, que acostuma a cuinar-se a carnestoltes o Nadal, és l’olla o paella amb “pilotes”, fetes amb pa sec ratllat i carn. Finalment, anomenarem el “principi”, plat que antigament s’elaborava com a entrant per a les bodes, amb sang, ou i armela.
 
 
Carns
 
Pel que respecta a les carns trobem, sobretot, les derivades de la tradicional matança del bacó, que es realitza a l’hivern. La més característica és una conserva de llomello, costella i llonganissa anomenada “perol”, però també s’elaboren embotits d’una qualitat excepcional, amb botifarres d’arròs i ceba, llonganisses i xoriços, destacant les “llonganisses seques”. Una altra carn de primera qualitat és la de corder, cuinada a la brasa o a mode de “tombet”, és a dir, guisada. També trobem “tombet” de conill, a voltes amb caragols.
 
 
 
 
Postres i rebosteria
 
El postre més característic és la quallada, però també és típic realitzar conserves de pera. Pel que fa a la rebosteria, entre els menjars salats cal destacar el “coc de sal i oli”, fet amb massa de pa, però amb un toc d’oli i pebre roig damunt, de vegades també amb troços de pebrera i sardines, o amb llonganissa i panxeta. Pel que respecta als dolços, el més peculiar és la “cascaranya”, elaborada amb massa d’oli, sucre i llavoretes, però també trobem els “pastissets” de carabassa, moniato o cabell, els “rotllets” d’anís, els “bunyols”, les “figues albardaes”, que són bunyols amb una figa seca dins o els “mostatxons”, amb ou, farina i sucre.
 

Formulari de cerca

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Site developed with Drupal